Saturday, January 24, 2015

Linkkejä TVT:n hyödyntämiseen opetuksessa



Eilisen koulutuspäivän pääaiheet olivat tentti ja TVT:n hyödyntäminen 
opetuksessa.  Kirjoitan tentistä vielä oman postauksen. Käytimme 
tenttimisen opiskeluun kokemuksellista oppimista ja se toimi siinä 
yhteydessä todella hyvin. TVT:n käyttöä opetuksessa meille opetti 
opeopiskelijakollega Eetu. Tulen palaamaan tähän aiheeseen vielä 
uudestaankin, mutta tässä postauksessa nostan esille muutaman 
linkin, joita Eetu oli meille kerännyt.


TVT-työkaluja opetukseen


Eetu oli kerännyt Pearltrees:hin 38 linkkiä TVT-työkaluista, joita voi hyödyntää opetuksessa . Yllä oleva kuva näkymä tästä. Täältä löytyy softia esimerkiksi
  • erilaisten tuntikyselyiden tai miksei myös tenttienkin tekemiseen (esim. Kahoot!, Socrative)
  • mindmapien tekemiseen (esim. popplet, bubblus)
  • sanapilven tekemiseen (esim. tagxedo)
  • ajanvarausten tekemiseen (esim. doodle)
  • muistiinpanojen tekemiseen (esim. evernote)
  • blogin pitämiseen (esim. blogger, wordpress)
  • linkkien keräämiseen (esim. pearltrees)
Osa Eetun mainitsemista työkaluista on täysin ilmaisia käyttää. Osasta löytyy ilmaisversio, jonka käyttö voi olla esimerkiksi ajallisesti rajattu tai käyttäjämäärien tms mukaan rajattu. Osaan työkaluista saa oman oppilaitoksen kautta lisenssin, jolloin käyttö on opetuksessa ilmaista. Samoin osa työkaluista on käytettävissä netin kautta tai sen voi ladata omalle koneelle.

Suurin osa näistä softista on minulle täysin uusia. Muutamasta Eetun mainitsemasta tai vastaavasta minulla on käyttökokemuksia osana opintojani tai töistä ja kerron niistä alla.

Käyttökokemukseni muutamasta työkalusta


Tuntikyselysoftia ollaan testattu opekoulutuksen aikana. Eetu käytti opetuksessaan Socrativea ja myös Surveymonkeyta. Kahoot!ia on kokeiltu muilla tunneilla. Näihin siis opettaja tekee kysymykset vastausvaihtoehtoineen valmiiksi etukäteen ja opiskelijat vastaavat kysymyksiin opetuksen aikana. Socrativea ja Surveymonkeyta me käytimme tietokoneella, Kahoot! toimii mobiililaitteella.

Mindmap-työkaluna käytimme Eetun opetuksen yhteydessä Poppletia. Se toimi hyvin reaaliajassa. Itse olen käyttänyt opinnoissani Lucidchartia ja jakanut mindmapin toisten opiskelijoiden kanssa. Lucidchartia pystyi käyttämään ilmaiseksi muistaakseni kuukauden.

Ajanvaraustyökaluna olen itse käyttänyt Doodlea. Se toimii todella näppärästi, kun pitää useamman henkilön kesken valita aika tapaamiseen. Pääkäyttäjänä syötän siihen itselleni sopivat ajat ja kutsumani käyttäjät valitsevat niistä itselleen sopivat. Eli ei tarvitse laittaa miljoonaa sähköpostia edestakaisin ja pitää paperilla kirjanpitoa, jotta saa yhden tapaamisen sovittua.

Blogin pitämiseen itse käytän Bloggeria. Blogger on Googlen palvelu ja sitä käytetään omilla Googlen (Gmail) tunnuksilla. Tätä on helppo käyttää: sen kun varaa itselleen osoitteen ja alkaa kirjoittamaan.

Eetu siis oli kerännyt Pearltreesiin linkkejä softista TVT-opetukseen. Pearltreesiin siis kerätään tiettyyn aihepiiriin liittyviä linkkejä. Lopputulos on mielestäni kivannäköinen sivu.

No comments:

Post a Comment